Založ si blog

Zásluhovosť a solidarita versus spravodlivosť a hospodárnosť v starobnom dôchodkovom poistení

Nad problematikou starobných dôchodkov sa vážnejšie zamýšľame až keď sa nás to bezprostredne dotýka, a to najmä odkedy a koľko by sme mali starobného dôchodku poberať.

Bolo by potrebné v rámci starobných dôchodkov zaviesť a definovať minimálny starobný dôchodok a sociálny starobný dôchodok.  M i n i m á l n y  riadny starobný dôchodok by sa mohol určiť z minimálnej mzdy – 60 -70 %. Na riadny starobný dôchodok si platiteľ starobných odvodov našetrí sám. Ak si do dôchodkového veku nenašetrí na minimálny dôchodok poskytne sa mu  s o c i á l n y  dôchodok. Výška minimálneho sociálneho dôchodku sa môže rovnať životnému minimu ku ktorému sa pripočíta alikvotná čiastka z odvedených dávok na dôchodok, t.j. bude v rozmedzí minimálneho sociálneho a minimálneho riadneho starobného dôchodku.

Z a č i a t o k  poberania starobného dôchodku môže byť po odpracovaní určitého počtu rokov (15 až 25 ) :

a /  individuálny – po našetrení dostatočnej sumy na výplatu aspoň minimálneho dôchodku po dobu do priemerného veku dožitia

b/  všeobecný   – po dožití dôchodkového veku, v súčasnosti 62 rokov, v budúcnosti pri zachovaní aspoň súčasného pomeru

dôchodková/produktívna doba. Ženy bonifikovať.

Po splnení podmienok na starobný dôchodok sa z odvedenej sumy vypočíta výška dôchodku vydelením počtom mesiacov do priemerného veku dožitia, resp. po dohode i z menšej sumy, najmenej však potrebnej na minimálny dôchodok a zvyšok sa vráti poistencovi.

S o l i d a r i t a  je zahrnutá jednak v sociálnom dôchodku (všeobecne) a jednak v dĺžke poberania dôchodkov medzi dlhšie a kratšie žijúcimi.

H o s p o d á r n o s ť . Štátom podľa zákona vybraté peniaze, v tomto prípade odvody na starobné dôchodky, by mali byť štátom hospodárne spravované, zvlášť ak sú to dlhodobé a garančné financie. Je nezodpovedné,, ak sa tieto financie odvedú

do súkromných zahraničných inštitúcií ( 2.dôchodkový pilier ), k neistému investovaniu, pričom ručenie za škody zostáva na štáte ( Sociálnej poisťovni ). Je možné, že okľukou si tieto financie od depozizujúcich bánk požičiavame za nemalý úrok. Preto by nemal byť problém odvedené dávky primerane úročiť. Tiež by nemal byť problém pre jednotlivých platiteľov viesť  o s o b n é   d ô c h o d k o v é   ú č t y  – pre informovanosť a uspokojenie svojho ega.

Možnosť ďalšieho pripoistenia v komerčných ústavoch je už vecou jednotlivcov.

 

Príklad :pri mzde 8OO E/mesiac, odvode 18 % ,za 40 rokov odvedieme 69.120 eur, z toho pripadne na 16 rokov priemerného poberania a uročení 3% p.a. na mesačný dôchodok 490 E (61%).

 

Po nás potopa ?

05.09.2016

P o n á s p o t o p a ? Pojem k r e s ť a n s k ý neoslovuje každého rovnako, no málokto nerozumie významu slova n e k r e s ť a n s k y . A nekresťansky je žiť na úkor našich potomkov, zadlžovať nás i ich nad únosnú mieru a „prejedať“ príjmy a všeobecne zdroje bežnými výdavkami. Pripúšťam účelové, najmä kapitálové úvery, kde je stanovený čas a spôsob [...]

K stabilizácii dôchodkového poistenia

06.03.2013

Všeobecne prijateľným postojom by mala byť s o l i d a r i t a a i n d i v i d u a l i z m u s , a to so zreteľom ako na p l a t i t e ľ a dôchodkových odvodov, tak i na p o b e r a t e ľ a dôchodkových dávok. Podstatnými otázkami sú č a s platenia odvodov a poberania dôchodku a v ý š k a týchto odvodov a dôchodkov. Z a č i a t o k poberania [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 4963x
Priemerná čítanosť článkov: 1654x

Autor blogu

Kategórie